martes, 17 de enero de 2012

Adéu convent: Salvem el Jardí


El convent de les Missioneres del Santíssim Sagrament i Maria Immaculada, ubicat al carrer de l’Encarnació 62-64, ha començat a enderrocar-se la passada setmana.


Tot just fa un mes que les missioneres van donar una quarta part de la propietat del convent a l’Arquebisbat de Barcelona i una altra part igual a l’església de Sant Joan de Gràcia. Un cop repartides les parts, l’inici de les obres ha estat, sorpressivament, imminent.
.
El convent compta a la part del darrera amb un jardí d’uns 800 m² on hi ha quatre grans palmeres centenàries, un avet d’uns 25 metres d’alt, diversos arbres frondosos com acàcies, nesprers, llimoners, ficus i lilàs que aporten a l’interior de l’illa formada pels carrers de Encarnació, Torrent de les Flors, Sant Lluís i Escorial un paisatge verd urbà d’alta riquesa paisatgística. D’altra banda, aquests arbres acullen gran varietat d’ocells com cotorres, merles, tórtores, pit-roigs o pardals. No obstant això, el jardí del convent és amenaçat actualment pels interessos lucratius de l’església.



Des de la Seu del Districte de Gràcia se’ns ha informat que, sota fiança de 17.000 euros per protegir aquests arbres catalogats, han donat llicència d’enderroc de la part construïda de l’antic convent. De moment, l’Arquebisbat no ha presentat a l’Ajuntament el projecte oficial del que pretenen construir, però les fonts apunten a que els propietaris pretenen arrasar amb tot el verd del jardí centenari i fer una construcció de vivendes privades i places de pàrkings per a fer negoci amb aquesta parcel·la. Curiosament, es dóna la circumstància que, a primers del 1900, la família terratinent d’aquest espai va adjudicar com herència aquesta propietat a l’església amb la condició de construir una escola a la barriada de Sant Joan de la Villa de Gràcia.


D’altra banda, en el Pla General d’Ordenació Urbana sembla tenir un error en la qualificació d’aquests terrenys dedicats a escola al llarg del segle passat, ja que contempla com a parcel·la d’equipaments l’edifici del costat i deixa, per error, la porta oberta a que els eclesiàtics puguin dedicar el solar a l’especulació urbanística.

Els veïns de l’entorn del convent, afectats per les lucratives accions de l’església i per la possible desaparició del jardí, han iniciat les mobilitzacions veïnals i pretenen aconseguir que, d’una banda, es respecti el jardí centenari com a patrimoni de la Villa de Gràcia i, d’altra banda, l’esglèsia faci un exercici responsable d’aquests terrenys i construeixi, enlloc d’habitatges privats, un edifici d’equipaments socials pel barri.

*******

 

30 GENER 2012

Més informació
Cliqueu aquí i veureu a





***********