domingo, 3 de marzo de 2013

Réquiem -Phoenix canariensis-


Estimades palmeres,





Vàreu nèixer als albors del 1900 junt amb el projecte de construcció d'un col.legi per a les nenes de la barriada de Sant Joan de la Vila de Gràcia. Un projecte engrescador d'un equipament pel barri que van desenvolupar, segur que amb molt sacrifici, les monges del convent del Santíssim Sacrament i Maria Immaculada. 

Heu presidit el jardí tots aquests anys. Més d'un centenar! Des de la vostra atalaia heu donat llarga ombra als jocs dels infants, heu fet cants i balls de les vostres fulles al ritme dels vents, heu donat acollidors nius als ocells, heu transmès pau al vostre entorn i bellesa a les famílies que entraven al jardí.

Heu carregat la vostra saba d’infinits records: rondalles i jocs infantils, cants religiosos i cançons populars, festes i espectacles, dinars i reunions,... Heu estat amfitriones de moltes celebracions, heu estat el teló de fons de molts escenaris. Moltes persones, de totes les edats i d’innombrables nacionalitats, han pogut gaudir de la vostra majestuositat.

Heu suportat pluges, vents i, fins i tot, algunes nevades. Però, malgrat els esforços dels veïns per a protegir-vos, heu estat mortalment agredides per la "Santa Trinitat" (Districte, Morrut i Bisbat) que, per acció o omissió, han acabat amb la vostra existència. Això, com ex-alumnes, ciutadans o veïns, ens omple de vergonya.




No ens sembla que ha hagi hagut pietat, ni misericòridia, ni nostàlgia, ni sensibilitat per part de l’esglèsia. Els valors no han estat els que teòricament prediquen, sinó que, tant Bisbat com Ajuntament, us han sacrificat per valors econòmics. 

Us estem eternament agraïts, estimades palmeres, per haver-nos alegrat el cor amb la vostra pau d’esperit durant tots aquests anys. I us estem eternament agraïts per haver treballat sens parar en fer-nos un aire més net dins de la ciutat. Nosaltres, com a Plataforma de Veïns, malgrat que els passats 26 i 27 de febrer, amb "l'actuació excepcional i d'urgència", es va executar la tala completa de tres grans símbols del jardí, continuarem vetllant per preservar la resta de la vintena d’arbres del vostre petit paradís, reclamarem la replantació de noves espècies i treballarem per a que aquest petit reducte de verd urbà segueixi essent el Jardí Centenari d’un equipament per a tota la ciutadania.



************


El passat divendres, 1 de març, va sortir a l’Independent de Gràcia la següent notícia (Cliqueu damunt la notícia per a veure-la més gran):

Notícia a l'Independent de Gràcia. 1-3-2013